CUKRZYCA
Cukrzyca to choroba, która powstaje w wyniku niedoboru insuliny – hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Insulina wraz z innymi hormonami bierze udział w regulacji wielu procesów metabolicznych, między innymi w przetwarzaniu węglowodanów, białek i tłuszczów na energię niezbędną do prawidłowej pracy narządów . Aby energia mogła być dostarczona do tkanek, niezbędna jest insulina. Gdy insuliny jest za mało , niedożywione tkanki nie mogą normalnie funkcjonować, a nadmiar cukru uszkadza organy wewnętrzne.
Wyróżnia się dwa typy cukrzycy:
TYP 1 - występuje u około 10 % chorych – najbardziej skrótowo polega on na zaniku produkcji insuliny na skutek uszkodzeń trzustki.
TYP 2 – na ten typ cukrzycy cierpi około 90 % chorych: mimo produkcji insuliny, cukier pozostaje we krwi i nie przenika do komórek.
Mimo, że cukrzyca bywa dziedziczna, to jednak w większości przypadków przyczyn choroby należy szukać w niewłaściwym trybie życia.
Powstawaniu cukrzycy sprzyja otyłość (zwłaszcza brzuszna), niezdrowa dieta bogata w cukry proste, brak aktywności fizycznej.
Objawy cukrzycy to wzmożone pragnienie, nieuzasadniony spadek wagi, nawracające grzybice i infekcje dróg moczowych, osłabienie, senność, apatia.
Cukrzyca jest łatwo wykrywalna- wystarczy zbadać poziom cukru we krwi.
Zmiana trybu życia w przypadku zdiagnozowanej cukrzycy jest w zasadzie niezbędna. Przede wszystkim dieta: rezygnacja z cukru, słodyczy, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych i soli. Należy wybierać produkty bogate w błonnik, unikać potraw smażonych. Posiłki powinny być niewielkie, ale regularne i zbliżone pod względem ilości węglowodanów. Obowiązkowym elementem życia osoby chorej staje się regularny lecz niezbyt forsowny wysiłek fizyczny : jazda na rowerze, nordic walking, pływanie, minimum 3 razy w tygodniu.