WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Wzmocnij odporność przed nadejściem jesieni.
Wzmocnienie odporności przed nadejściem sezonu jesienno-zimowego to najprostszy sposób na uniknięcie przeziębień i grypy. Osłabiony organizm jest łatwym celem dla wirusów i bakterii. Stymulację układu odpornościowego zapewni odpowiednia dieta, uprawianie sportu, hartowanie się – słowem zdrowy tryb życia. Warto wspomóc organizm suplementami dostępnymi w każdej aptece bez recepty. Zawierają one zestaw witamin (zwłaszcza witaminę C), rutynę, olej z wątroby rekina, żen-szeń, aloes, echinaceę.
Witamina C
Naturalnymi źródłami witaminy C są przede wszystkim truskawki, owoce cytrusowe, owoce kiwi, sok pomidorowy, słodka papryka, brokuły i pomidory. Witamina C występuje też w wielu dostępnych na rynku preparatach, sama albo w połączeniu z innymi środkami stosowanymi w leczeniu m.in. infekcji, np. rutyną.
Rutyna - ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciw wysiękowe, wykazuje wyraźne działanie przeciwzapalne, wchodzi w skład preparatów farmaceutycznych z grupy rutyna i witamina C (kwas askorbinowy), coraz częściej występuje także w suplementach diety (głównie w preparatach multiwitaminowych).
Jeżówka purpurowa
Wyciąg z jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea, syn. Rudbeckia purpurea) jest środkiem stymulującym niespecyficzną odpowiedź układu immunologicznego organizmu, podnoszącym odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Preparaty z wyciągiem z jeżówki purpurowej stosowane w profilaktyce i leczeniu przeziębienia są szeroko dostępne na rynku, jednakże ich działanie jest poddawane w wątpliwość. Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, iż leki te nie mają wpływu na przebieg ani długość trwania przeziębienia.
Miód
Miód, od dawna znany środek stosowany w profilaktyce i leczeniu przeziębień, wykazuje właściwości antybiotyczne, działając na liczne bakterie oraz grzyby. Za antybiotyczne działanie miodu odpowiada głównie oksydaza glukozy oraz lizozym i apidycyna wprowadzane do miodu przez pszczoły wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Podobne zastosowanie znajdują mleczko pszczele i kit pszczeli.
Żeń-szeń
Wyciąg z żeń-szenia, oprócz wpływu na ogólny stan zdrowia, układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, zwiększa również odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, pobudzając system immunologiczny organizmu.
Tran - dzięki wysokiej zawartości
nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D między innymi wzmacnia
odporność organizmu w okresie jesienno-zimowych zachorowań.