„DOBRE” BAKTERIE – PROBIOTYKI.
Probiotyki to preparaty zawierające żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów, mające korzystny wpływ na organizm ludzki. Przewód pokarmowy człowieka jest siedliskiem ogromnej liczby bakterii, zarówno tych „dobrych”, jak i chorobotwórczych. Bakterie probiotyczne stanowią silną opozycję dla tych ostatnich.
Aby dany szczep bakterii mógł być uznany za probiotyczny, musi spełnić następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest odporny na działanie kwasów żółciowych, soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność kolonizacji jelita, walczy z mikroorganizmami patogennymi układu pokarmowego i wywiera dobroczynny wpływ na metabolizm gospodarza.
„Dobre” bakterie należą przede wszystkim do grupy bakterii
mlekowych (Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus,
Pediococcus i niektóre gatunki z rodzaju Streptococcus) i spełniają szereg
dobroczynnych zadań: wspomagają antybiotykoterapię, zapobiegając jej skutkom
ubocznym (zwłaszcza biegunce), chronią przed alergiami, podnoszą odporność.
Probiotyki doprowadzają
organizm do równowagi nie tylko po leczeniu antybiotykami, ale też po
chemioterapii.
Kefir i jogurt, jako
fermentowane produkty mleczne, mogą
pochwalić się wyjątkowo dużą ilością probiotyków.
Nie tylko ochronią nasze
jelita, ale również zwiększą wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych
pierwiastków.
Dobroczynne bakterie
uaktywniają się nie tylko przy fermentacji napojów mlecznych, ale również
kiszonek (kiszone kapusta i ogórki). Kiszonki
są dodatkowo naturalnym sposobem na wzmocnienie organizmu zimą i wiosną.
Kiszona kapusta jest też nieocenioną skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy
B.
Probiotyki oddziałują
korzystnie na przewód pokarmowy – poza jego ochroną, pobudzają wydzielanie
soków żołądkowych i przyspieszają perystaltykę jelit. Rola probiotyków jest nieoceniona dla
zachowania pełni zdrowia, dobrej kondycji i odporności organizmu.
AS